Přeskočit na hlavní obsah

Návrhové vzory na konferenci WebCamp

Ve čtvrtek 27. března budu mít v rámci konference WebCamp přednášku na téma Návrhové vzory (Design patterns). Přijďte si poslechnout i další přednášky o webdesignu a webdevelopmentu a setkat se se spoustou zajímavých lidí.

Znalost návrhových vzorů a jejich aktivní využívání při práci by dle mého názoru mělo patřit k základnímu vybavení každého profesionálního programátora. Skutečnost je však bohužel jiná a většina dnešních PHP vývojářů ke své škodě o nějakých design patterns vůbec netuší.

Cílem mé přednášky je tedy zejména stručné představení návrhových vzorů. Pro lepší představu ukážu několik konkrétních příkladů včetně jejich praktické implementace v PHP. Zájemce pak nasměruji na další podrobné zdroje a literaturu.

Nebudu rozhodně probrat dopodrobna všechny možné existující návrhové vzory, na to ostatně není na konferenci ani dostatek času, ani vhodné prostředí.

Prezentace přednášky

Konference WebCamp '08

WebCamp je dvoudenní konference o webových technologiích, kterou pořádá Vilém Málek a Jakub Vrána. Koná se ve čtvrtek 27. března a v pátek 28. března 2008 na Masarykově koleji ČVUT v Dejvicích.

První den je zaměřený na vývoj webových aplikací, a to zejména v PHP. Naplánované přednášky pokrývají různé okruhy od obecného pojednání o technologiích pro webdevelopment přes konkrétní dílčí problematiky až třeba po budoucí vývoj jazyka PHP. Tématem druhého dne je pak webdesign a věci s ním související.

Podrobnější informace, program přednášek a samozřejmě i možnost přihlášení naleznete na oficiálních stránkách konference.

Komentáře

  1. hmm, další zajímavá přednáška, kterou jsem díky hořícím termínům propásl. Není možné zveřejnit nějaké podklady z ní? Např. alespoň poznámky?

  2. [1] Do článku výše jsem přidal prezentaci z přednášky. Chybí praktické ukázky konkrétních kódů a zejména doprovodný výklad ;).

  3. Škoda, prasopes byl jedním z nejlepších praktických příkladů na návrhový vzor decorator, který jsem kdy viděl :)

  4. Prasopes byl přímo geniální :)

  5. [2] Děkuji alespoň za slidy. Ptát se na ukázkové kódy by byla asi velká drzost že? : ) Každopádně ten Prasopes zní skvostně.

  6. Na Webcamp jsem bohužel nedorazil, tak jsem si alespoň prošel zde vystavenou prezentaci. V seznamu literatury mi chybí kniha od Matta Zandstry – PHP 5 Objects, Patterns, and Practice href=„http://­www.amazon.com/PHP-5-Objects-Patterns-Practice/dp/159059­3804/“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.amazon.com/PHP-5-Objects-Patterns-Practice/dp/159059­3804/
    Už proto, že se týká přímo použití návrhových vzorů v PHP. Vřele doporučuji!

    P.S. Honzo, pokud nemáš, mužu půjčit – předat ve škole ;-)

  7. Prezentace nejede ani po prihlasani do Googlej Dokumentů. Dík za opravu.

  8. Prezentace přednášky ~ špatný odkaz

    Je nám ľúto, ale požadovaná stránka (alebo dokument) neexistuje.

    Skontrolujte prosím adresu a skúste to znova.